© Регионално управление на образованието - Враца

Завършващите 1501 седмокласници ще могат да продължат обучението си в 49 професионални и 14 профилирани паралелки, в рамките на 33-те училища в област Враца, в които се осъществява обучение в VІІІ клас. Предвижда се прием в 4 паралелки със защитени специалности, а в 21 паралелки учениците ще изучават професии, които са с очакван недостиг на пазара на труда.

Предложен е прием в 5 нови професии /специалности. „Социална работа с деца и семейства в риск“ е новото предложение на СУ „Христо Ботев“, Враца, а в ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца включват специалност „Рекламна графика“. В община Мездра ПГ „Васил Левски“ ще приема желаещи да се обучават за „Ръководител движение“. СУ „Христо Ботев“, Оряхово разкрива специалностите „Помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца“ и „Измервателна и организационна техника“.

Две са училищата, заявили професии/специалности за дуална форма на обучение – ПГО „Елисавета Багряна“, Бяла Слатина, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“, и ПГ „Васил Левски“, Мездра със специалност „Локомотиви и вагони“.

Държавният план-прием е съобразен в максимална степен с нуждите и очакванията на бизнеса, беше отбелязано от Илиана Филипова – Председател на УС на Търговско-промишлената палата. Реализирането му ще осигури възможност за постигане на зададената целена стойност за процентното съотношение на професионалните паралелки – 75,64%, но по-важното е, че учениците ще се обучават по професии и специалности, за които е идентифицирана потребност на пазара на труда.

В област Враца за учебната 2023/2024 година са предложени 14 профилирани паралелки, обучението в които ще се осъществява в 8 средни училища и в 2 профилирани гимназии. Дадена е възможност за прием в широк кръг профили – Математически, Природни науки, Чужди езици, Хуманитарни науки, Обществени науки, Предприемачески, Софтуерни и хардуерни науки. По този начин всеки седмокласник, при спазване на конкурсното начало, може да се състезава за прием в паралелка с желаната от него насоченост.

Запазва се тенденцията за приоритизиране на STEM профилите и техническите и ИТ професии. STEM профили ще се изучават в 8 паралелки, а технически и ИТ професии – в 32 паралелки.

Държавен план-прием в V клас в област Враца се осъществява в ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца. За учебната 2023 / 2024 г. се планира прием в 2 паралелки.

За учениците, завършващи Х клас в обединените училища в Община Враца, е предвиден допълнителен държавен план-прием за учебната 2023/2024 г. в ПГ „Димитраки Хаджитошин“, гр. Враца – дуална система на обучение, и в дневна форма на обучение в ПГТР, Враца. Учениците от обединеното училище в с. Краводер ще могат да допълнят свободните места в СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Криводол.

На заседанието беше отчетено, че предложението за държавен и допълнителен държавен план-прием в област Враца за учебната 2023 / 2024 г. е балансирано и съобразено както с потребностите и заявения интерес от страна на бизнеса и общинските политики, така и с броя на завършващите седмокласници, с наличната материално-техническа база в училищата и обезпечеността с кадри за образователния процес. След обсъждане членовете на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за регионално развитие приеха без забележки предложението на РУО – Враца за държавен и допълнителен държавен план-прием в област Враца за учебната 2023 / 2024 г.