Най-голям брой заразени за денонощието има в Плевен - 19. 7 от тях са настанени в университетска болница, а петима са контактни на работещи в завод "Мизия". 16 са случаите от София - във ВМА и "Пирогов" приетите са по двама души, а в "Света Анна" и в ИСУЛ е хоспитализиран по един човек. Амбулаторните случаи са 10.

Във Видин новорегистрираните с коронавирус са 7. Благоевград установените са 5, а в Бургас- четирима. По трима души са констатирани в Кюстендил и Стара Загора, двама са в Силистра и по един има в Пазарджик, Перник, Пловдив и Ямбол. Два са новите случаи на заразени деца - момче на 4 г. от Плевен и 12-годишно момиче от София. И двамата пациенти са с лека симптоматика и не са приети в болница.

За последното денонощие регистрираните заразени медици са шестима, като общият им случай става 135, което е 11% от всички заболели.

Излекуваните пациенти са 197, или 16% от общия брой хора с коронавирус COVID-19. Констатиран е оздравял пациент, който е бил интубиран в продължение на 38 дни. Това е третият човек, поставен на апаратно дишане, който е излекуван.

Починалите са двама, 54 вече са всички загинали от вируса. От последните двама е починал мъж на 95 години от Инфекциозна болница. Той е имал и други заболявания. Другият починал е пациентка на 73 години с карцином на бял дроб и други прилежащи заболявания.

Мутафчийски коментира, че има увеличение в активните случаи, т.е. повече са заразените, а по-малко са излекуваните.

Началникът на щаба ген. - майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски отговори на въпрос дали може да се отворят парковете за майки с деца.

"Искрено се надяваме, че нашите съграждани и сънародници ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да могат да се разхождат в парка с малки деца. Нашата препоръка, която ще е принципна, кметовете да определят реда и подробностите по посещенията с деца. Все пак следим и заболеваемостта. Тенденцията трябва да се отчита на седмична база", обясни Мутафчийски.

Той отново подчерта, че най-важно е да се запази здравната ни система. У нас има 18 лаборатории. Целта е била да има 7000 легла за прием на болните от новия коронавирус.

"Никога не сме давали напразни надежди, водейки се от предишни споделени принципи от предишни заболявания. Това е нов вирус и пред нас стоят нови неизвестни. Споделихме в началото, че не наблюдаваме в 100% образуването на антитела", заяви Мутафчийски.