XV-ият Национален фолклорен събор беше официално открит от Огнян Петров, председател на Сдружение "Искърско дефиле" и кмета на община Мездра – Иван Аспарухов, който благодари на организаторите и пожела на всички гости весело изкарване на празника:

„Радвам се, че сме заедно, отново тук, след година прекъсване. За един фестивал какво му трябва – хубаво време, хубаво място и хубави хора. Всичко е налице. Благодаря на Огнян за смелостта и домакинството. Радвайте се и се забавлявайте. На добър час!"

„Днес е празник за всички, които носят България в сърцето си, които я пазят, тачат и обичат, съхраняват и не позволяват чуждите обичаи и традиции да изместят българските. Честит празник на всички!“, поздрави балканджиите и градоначалника на Враца – Калин Каменов.

В тазгодишното издание на събора взеха участие 560 самодейци - певчески, танцови и инструментални групи, както и индивидуални изпълнители, от 25 населени места в Северна и Западна България.

Сред тях бяха Ансамбъл "Мездра", Ансамбъл "Хемус" - Враца, Женският народен хор от Мездра, Танцов състав „Факел“ – Зверино, Мъжката фолклорна група „Змей горянин“ – Зверино и други.

Всички изпълнения бяха бурно аплодирани от стотици почитатели на българския фолклор.

Специален гост изпълнител на фестивала бе народният певец и любимец на поколения българи – Илия Луков. Под звуците на най-емблематичните му хитове се извиха кръшни хора, създавайки истинска празнична атмосфера.

Отец Антон Петков, енорийски свещеник на Зверино, освети традиционния курбан, който се раздава на този ден.

Тази година за 13-ти път бе връчена наградата за родолюбие "Дядо Йоцо гледа". Отличието получи бившият министър на регионалното развитие и благоустройството - Петя Аврамова.

„Присъждаме тази награда на г-жа Петя Аврамова за това, че като министър на регионалното развитие и благоустройството положи изключителни усилия за подобряване на инфраструктурата на България и Врачанския край”, каза Огнян Петров при връчването на статуетката.

Петя Аврамова изказа благодарност за отличието: „За мен е огромна чест да бъда удостоена с наградата за родолюбие “Дядо Йоцо гледа” за принос в подобряването на инфраструктурата на страната и Врачанския край. Благодаря на Инициативния комитет "Дядо Йоцо гледа", с. Очин дол и Сдружение "Искърско дефиле" - с. Зверино. Благодаря на кмета на община Мездра - Иван Аспарухов, и на всички, които решиха да връчат тази награда на човек от Северозапада. Приемам наградата като оценка за моята работа в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ние от Северозапада заслужаваме не само добра инфраструктура, ние заслужаваме развитие, работни места и по-високи доходи. Ще продължавам да работя за България. Да живее България!"