За 21.07.2022 г. на територията на област Монтана има установени 17 нови случая на COVID-19 инфекция. От новозаразените лица най-младият е на 20 години, а най-възрастния е на 83 години.

За последното денонощие няма регистрирани починали лица с потвърдена COVID-19 инфекция.

Към 22.07.2022г.общо 178 лица са с активна COVID-19 инфекция в област Монтана. 25 са хоспитализираните, 153 са диагностицирани на домашно лечение.

От днес са въведени временни противоепидемични мерки в област Монтана за един месец. Те включват задължително носене на маски в лечебните заведения, аптеките и социалните институции, задължително спазване на дистанция от 1.5 метра, редовно проветряване и дезинфекциране на помещенията, недопускане до работните места на лица с остри респираторни заболявания.

По строги мерки са въведени и в област Враца. Новите противоепидемични и ограничителни мерки влязоха в сила на 21 юли и са валидни до 20 август включително, личи от заповед на временно изпълняващия длъжността директор д-р Илиян Минчев.

Те включват носенето на маски е задължително в лечебните заведения, аптеките и социалните институции; задължително спазване на дистанция от 1.5 метра; редовно проветряване и дезинфекциране на помещенията; недопускане до работните места на лица с остри респираторни заболявания - повишена температура, хрема, кашлица, затруднено дишане и др. Всички физически или юридически лица, които са собственици на търговски и питейни заведения да осигурят на гражданите дезинфектанти. Провеждане на засилен сутрешен филтър в детските заведения за недопускане на деца със симптоми за COVID-19, както и за други заразни заболявания.