Гостенката бе посрещната още на двора от цял екип млади журналисти, въоръжени с микрофони в ръце, които я засипаха с куп въпроси за „училищната телевизия”. Така малките репортери от 3-б клас, с класен ръководител Евгения Петкова, взеха своето първо интервю от професионален журналист. Патронният празник на школото бе уважен и от кмета на община Мездра Генади Събков. Той също бе посрещнат от репортерското ято .

По стара българска традиция, преди да прекрачат прага на училището, гостите бяха посрещнати с пита и мед от деца в пъстри национални носии. По този начин цялото училище се присъедини към инициативата „Розите на България”, организирана от Министерството на образованието и науката (МОН), която на 11 май ще обедини стотиците хиляди българи на петте континента в Деня на светите братя Кирил и Методий.

Над 120 български училища и клубове в 25 държави ще отбележат празника с българското хоро „Празнична сюита”, която ще звучи през целия ден в различни точки на света - Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Испания, Казахстан, Канада, Кипър, Мароко, Молдова, Обединени арабски емирства, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция, Чехия, ЮАР, Япония.

Срещата с Василена Гръбчева бе своеобразно продължение на празничното настроение и докосване до тайнството на журналистиката. Тя бе приятно изненадана от начина, по който бе представена, и с удоволствие отговаряше на всички въпроси. Тя отговори, че първата асоциация, която предизвиква у нея думата "училище", е СВЕТЛИНА.

По време на дискусията Василена разказа как е избрала своята професия на журналист, но не пропусна да посъветва децата, да се насочат към по-многостранни специалности, които лесно ще им помогнат да станат журналисти.

Но, на рожден ден като на рожден ден! В края на срещата директорът на училището Галя Богданова запали свещичките на празничната огромна торта и прикани гостите заедно да ги духнат и да си пожелаят нещо. След това връчи на гостенката традиционните ученическа книжка и плакет, с които Василена става част от екипа на училището.