Терените са обрасли с храстовидна и дървесна растителност. Сградите са с изпочупени или с липсващи прозорци. При огледа се е установило наличие на стари течове, както и множество отпадъци. Единствено административната сграда на бившата Бастилия е в добро състояние, в която през 2004 г. последно е извършван ремонт.

Имотът на Метрологията, в едно с 6 сгради, е с площ 12206 кв.м и до момента поради трайно увреждане на покривната конструкция и опасност от предизвикване на късо съединение и възникване на пожари, са извършени два ремонта на стойност 36 000 лв. Поземленият имот на Бившата Бастилия, в който има 8 сгради, се простира на 15888 кв.м.

До момента липсва инвеститорски интерес към сградния фонд, стопанисван от държавната администрация във Видин, съобщават още от областната администрация. По отношение на сградите в Южна промишлена зона, съществена причина за това е бил фактът, че сградите са били публична държавна собственост, които от есента на миналата година вече са преобразувани в частна държавна.

За поддържането на сградите е необходим финансов ресурс, който Областна администрация – Видин, като второстепенен разпоредител с бюджетни средства, не разполага, посочват от областната управа. Необходимите средства се залагат в тригодишните бюджетни прогнози, но до сега не се осигуряват по бюджета на администрацията от Министерски съвет.

Областният управител е посочил, че ще предприеме действия за привличане на инвестиции за възстановяването на сградите.