Апаратът на Попов давал възможност за първи път да се приемат радиосигнали, носещи информация чрез радиовълни. От една зала на университетската сграда той изпратил в друга думите „Хайнрих Херц“, които председателят на дружеството възпроизвел. Така на 7 май 1895 г. е извършено първото безжичното предаване на съобщение на разстояние. Това е причината именно датата 7 май да се чества като Международен ден на радиото, а Александър Попов да се сочи за негов откривател.

В много страни обаче за изобретател на радиото се приема италианският физик Гулиелмо Маркони, който пръв получава патент за него на 2 юни 1896 г. в Англия. Маркони е и първият, който успява да предаде радиосигнал през Атлантическия океан. Той е удостоен и с Нобеловата награда приноса си към развитието на безжичната телеграфия.

Първият български безжичен телеграф започва да работи у нас през 1907 г. до село Франга (днес Каменар), северно от Варна. 4 години по-късно на борда на крайцера "Надежда" вече има радиостанция.През 1925 у нас са доставени първите радиоприемници. Малко след това започва производството на първите български радиоапарати, наречени „ТУЛАН“ -съкращение на дезива на собствениците: „Трудолюбието и упоритостта лансират активност и напредък“.


Източник: darik.bg