• Всички лица, които се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, дрогерии, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.
  • Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, където има голямо струпване на хора, да спазват физическа дистанция от 1,5 м.
  • Всички работодатели и органи по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения, както следва:
  • При възможност и по преценка да се създаде работа в дистанционна форма (надомна работа и/или работа от разстояние).
  • Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, предоставящи услуги на гражданите да осигуряват дзинфектант за ръце на входа на обекта.
  • Провеждане на засилен сутрешен Филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

а)редовно проветряване и дезинфекция;

б)недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други);

в)инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете и осигуряване на сапун, вода и дезинфектант.

8. Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.