Част от участниците в групата „Легенди, предания, обреди“ гостуваха на доброволците към проекта в НЧ „Просвета 1928” с. Царевец - кметският наместник Маргарита Петкова и библиотекарят Лиляна Лещарска.

Любезните домакини представиха пред бъдещите кулинари местна рецепта за пълнени чушки с кълцан боб, специфична за региона, начина на приготвяне и автентични уреди от бита на българите, с които са приготвяли храната си.

Сладкодумната Маргарита Петкова с удоволствие разказа и за други характерни за населеното място ястия, а библиотекарят и краевед Лиляна Лещарска подари на ръководителя на групата инж. Десислава Петкова събрани автентични рецепти.

След „вкусното” посрещане, учениците посетиха Средновековната църква „Свети Никола“, която е паметник на културата и единственият запазен у нас храм със зидан иконостас.

Особен интерес предизвика разказът на Маргарита Петкова за една от легендите за църквата. По време на робството, турците започнали да унищожават православните храмове, но когато стигнали до тази църква, се извила страшна буря и градушка. Осквернителите на храма се изплашили и я пощадили от разруха, но за докажат на българите, че не почитат вярата и християнските светии, с мечове изболи очите им по стенописните изображения. По-късно боголюбиви селяни ги напълнили с восък. И така, макар и осквернена,църквата „Св. Никола“ продължавала през вековете да бъде крепост на българския християнски дух и народност.

Тя допълни, че именно тук, в тази църква е отсядал и Апостолът на свободата – Васил Левски, където е основал и революционния комитет в тогавашното Влашко село.

Домакините разказаха и за характерните занаяти в селото. Освен каменоделството, „алековци” научиха и за занаята варене на домашен сапун, вписан в националната система „Живи човешки съкровища –България“ от Националния съвет за нематериално културно наследство към Министерството на културата.

Така, заедно с доброволците, „алековци“ от групата „Легенди, предания, обреди“ продължават своята изследователска работа по съхраняване на българското и родовата памет.