„Подготвяме различни занимания за децата. Уроците включват ролеви игри, тренинги, дискусии, работа в екип и др. Освен това ангажираме и други институции, като полиция, пожарна и спешен център. Всичко това е с цел децата да се научат да бъдат по-самостоятелни и да се справят в ситуации, когато са сами. Също така как да се държат с непознати и да знаят как реагират се предпазят от някаква опасност. На тях им е интересно, харесва им да споделят и вземат активно участие“, разказа Цветанка Йорданова – психолог към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Като част от дейностите по програмата учениците, които завършват начален етап на образование, посетиха Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РС „ПБЗН“). Подрастващите имаха възможност да разгледат специализираната противопожарна и аварийно-спасителна техника, както и да посетят Спешния център.

Превантивната образователна програма включваше също теоретични и практически занимания за оказване на първа (долекарска) медицинска помощ, превенция на употребата на наркотични вещества, алкохол, тютюн и др.

Лятното детско обучение продължи един месец. В края на курса, който ще приключи тази събота, 3 юли, в Археологически комплекс „Калето“, децата ще получат грамоти за успешно завършено обучение.