По информация на посолството ни в Дъблин новата мярка няма да се прилага към международни транспортни работници, включително превозвачи, пилоти и авиационен екипаж, капитани и морски екипаж, както и към децата до 6-годишна възраст.

Според използваната в Ирландия система за оценка на рисковете от коронавирус за тези граждани, които пристигат от „червени“ региони, сред които попада към момента и България, освен изискването за отрицателен ПСР тест се прилага и 14-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена на 5-ия ден при представяне на нов отрицателен ПСР тест. Пътниците, пристигащи от „зелени“ и „оранжеви“ региони, ще могат да се движат свободно в Ирландия след представяне на отрицателен резултат от ПСР тест при пристигането си.

Официалните разпоредби са публикувани и на: https://www.dfa.ie/news-and-media/press-releases/p... https://www.gov.ie/en/publication/b4020-travelling...

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Дъблин на следните телефони: +353 16603293 и в извънработно време на тел.: +353868167497.