Въз основа на текущото проследяване на динамиката на заболяемост се наблюдава спад на заболелите през изминалата седмица. Стойностите сочат, че заболели от грип и остри респираторни заболявания са 173 на 10 000 души, които са под нормите за грипна епидемия

„Данните показват понижаване на броя на регистрираните заболели и това е основание за отмяна на грипната епидемия, но при спазване на всички противоепидемични мерки. Искам да отбележа, че грипната епидемия имаше нисък интензитет вследствие на предприетите навременни мерки и контрол по спазване на хигиената в детските и лечебните заведения,“ обобщи директорът на РЗИ – Враца д-р Кети Ценова.

За последната седмица, общият брой на амбулаторните пациенти с усложнения от грип са 132, като с пневмонии са диагностицирани 17 болни, а с друг вид усложнения са 115.

В края на заседанието, д-р Ценова отново акцентира, че е важно обществото да спазва противоепидемични мерки, с цел превенция на заболеваемостта от остри респираторнии грипни заболявания.