За цялата община има четирима души, поставени под карантина към момента.

Общият брой на диагностицираните с Covid-19 от началото на пандемията в общината е 3288, излекуваните са 2 807. В общината са регистрирани общо 138 смъртни случаи на лекувани от инфекцията COVID-19.

Припомняме, че със заповед на министъра на здравеопазването бе удължен срокът на противоепидемичните мерки до 16 ноември. Остават изискванията за носене на предпазни маски в лечебните заведения и специализираните институции. Изключение се допуска за децата до шестгодишна възраст.

© pixabay.com

Остават в сила и изискванията за спазване на дистанция, когато има струпване на хора на открити обществени места, както и възможността за организиране на дистанционна работа. Отстраняването на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване също продължава да бъде изисквано като мярка.

Относно ваксинацията срещу COVID-19, освен съществуващите достъпни ваксини, преди дни в страната бяха доставени 10 200 дози от новата ваксина Vaccine Valneva. Тя е създадена по традиционна технология. Съдържа инактивирани (убити) цели вирусни частици от оригиналния щам SARS-CoV-2, които не могат да причинят заболяване.

Ваксината се прилага за първична имунизация при лица на възраст от 18 до 50 години, като схемата на нейното приложение е двудозова, с интервал между дозите от 28 дни.

Регионалните здравни инспекции в страната вече разполагат с количества от нея. Гражданите, могат да се обърнат към регионалната здравна инспекция по местоживеене за информация относно възможностите за ваксинация.