1. Упражнения с умерена интензивност
Поне 150 минути на седмица, като най-добрият вариант е да ги разделите на 3 дни по 50 мин. Не е нужно да се пресилвате – тренировката не трябва да е прекалено натоварваща. Можете да тренирате във фитнеса или във вкъщи. А има и друг, по-лесен вариант, особено за ангажираните хора – спрете да ползвате асансьор!

2. Не се поддавайте на стреса
Има много варианти за релаксация, но те ще ви помагат само временно. Най-добре е да преосмислите начина, по който възприемате препятствията. Психолозите казват, че най-стресови са ситуациите, които не сме включили в плана си. Например, планували сте пътуване за уикенда, но колата ви се чупи. И настава велика драма, защото нещо е осуетило плана ви. Ако ви е трудно да търсите винаги положителните страни на ситуацията, специалистите предлагат съвсем просто решение – винаги в плана ви (независимо за какво) да има и графа „непредвидени обстоятелства“.

3. Откажете се от газираните напитки
И така наречените „натурални“ сокове. Правете си свежи сокове и много скоро ще се почувствате по-добре. Дневната норма за възрастен човек е 6 чаени лъжички захар. Но голяма част от нас приемат по 9 само от безалкохолните напитки! Сами си правете изводите.

4. Средиземноморска кухня 2 пъти седмично
Риба, маслини, зехтин ядки… Тези храни са богати на омега-3 мастни киселини, които от своя страна значително намаляват риска от проблеми със сърцето.

5. По-малко цигари
Част от специалистите са категорични, че трябва да откажем завинаги цигарите. Други обаче твърдят, че това е изключително силен стрес за повечето организми. Затова може и да не спираме напълно цигарите, а да ги ограничим до няколко на ден.

„Бъдете добри и не допускайте лоши мисли, злоба и завист в ума си. Защото мозъкът е сто пъти по-опасен за сърцето отколкото пушенето”-твърди големият проф. д-р Чирков