До 18 септември всеки гражданин на друга държава членка на Европейския съюз, който има регистриран адрес в Република България и има избирателни права, може да подаде заявление и да бъде вписан в списъците, стига адресът с постоянното пребиваване да е преди 28 април 2023 г. Ако такива граждани вече са подали заявление и са вписани в списъците за изборите през 2019 г. не е необходимо да подават нови заявления, добави Матева.

Освен 265 кметове на общини, ще избираме и 35 кметове на райони - 24 в Столична община, пет във Варна и шест в Пловдив, стана ясно на брифинга.

Броят на кметствата, в които ще избират кметове, ще бъде установен до края на тази седмица. Очакваме да получим тази информация от Националния статистически институт, който, заедно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, поддържа Единния класификатор на административно-териоториалните единици. От тях ще ни бъде изпратена информацията кои са кметствата, в които ще се проведат избори за кметове на кметства към 4 август - датата на обнародване на указа. До 11 септември - два дена след започване на работа на общинските избирателни комисии, те трябва да вземат решение, с което да определят броя на общинските съветници на територията на съответната община. Тогава ще знаем колко общински съветници ще се избирате на тези избори, уточни Росица Матева.

Тя съобщи, че общо към момента заявления за участие в предстоящите местни избори са подали 17 партии и три коалиции. Това обяви Росица Матева, заместник-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) по време на редовен брифинг в ЦИК. От вчера започна регистрацията на партиите и коалициите за участие в предстоящия вот на 29 октомври. Вчера са подадени документите на 14 партии и коалиции, днес са подадени документите на три партии, уточни Матева. За сравнение тя коментира, че с първия ден от регистрацията в изборите през 2019 г. са подали документи три партии и две коалиции. Можем да кажем, че вчера интересът беше доста по-голям, констатира Матева.

Тя обясни, че от четвъртък до днес ЦИК са взели решение за назначаване на общинските избирателни комисии и вече са били назначени 206 общински избирателни комисии. Остава да назначим по-малко от 60 комисии. Това ще се случи до 8 септември, добави Матева. По думите ѝ на 9 септември общинските избирателни комисии започват своята работа. На 13 септември ще регистрираме всички партии и коалиции, които са подали документи, уточни Матева и допълни, че тогава ще бъде изпратена информация на всички общински избирателни комисии, кои партии и коалиции са регистрирани в ЦИК, за да започне регистрацията в общинските избирателни комисии. По думите ѝ регистрацията ще приключи на 18 септември. Документи за това ще могат да се подават до 17:00 часа.

В отговор на въпрос тя отбеляза, че се работи по доизграждане на софтуера на машините за гласуване. Очакваме да ни бъдат изпратени документи и ще бъде обявена обществена поръчка, каза говорителят на ЦИК. Матева поясни, че цената на машините за гласуване все още не е известна. В момента, в който обявим обществената поръчка, ще има и прогнозна стойност, посочи тя.