На брега на река Дунав Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил отслужи празничен водосвет и отправи пожелание за здраве, мир и любов.

Единадесет смелчаци скочиха след кръста във водите на Дунав, като пръв до него достигна Богдан Георгиев, на 26 години от село Новоселци. Той участва за пети път, но за първи път улавя кръста.

Кметът на Видин Огнян Ценков връчи на Богдан парична награда от 100 лв., с пожеланието за много здраве и успехи в живота. Победителят благодари и изрази своята радост, че именно той е успял да се пребори за кръста на Йордановден и пожела здраве за себе си и за своето семейство.

Ценков се обърна към всички дошли на християнския празник: "Горд съм, че видинчани уважават традициите и предават на своите деца ценностите, заложени в тях. Поздравявам всички, които днес смело влязоха в студените води на реката, за да уловят Богоявленския кръст. Пожелавам здраве на тях и техните семейства през цялата година. Честито на именниците и нека се радват на благополучие и късмет!"

На първите 10 записали се в ритуала Общината осигури парична награда, а областният управител Албена Георгиева дари най-възрастния и най-младия участник. За безпроблемното протичане на празника Община Видин бе предприела всички необходими мерки.