Единствените източници за живота и делата на Климент дават служба и жития на св. Климент, съставени от негови непосредствени ученици или от далечни наследници на епископската му катедра, като знаменитите охридски архиепископи Теофилакт и известният канонист Димитрий Хоматиян .

Приема се, че равноапостолните просветители на славянските народи светите Кирил и Методий, когато се отправили към Моравия, взели със себе си от своята родина юношата Климент.Това предполага, че Климент е българин, роден в Солун или някъде в неговите околности.

Климент придружавал своите учители в Рим, където бил ръкоположен в свещенически сан от римския папа Адриан ІІ. След смъртта на св. Методий, архиепископ Моравски , немското духовенство изгонило из Моравия апостолите на славянската реч. Тогава св. Климент с още четирима свои събратя намерил добър прием в родната си България, която вече официално била приела християнството и имала нужда от учители на славянски език. Благоверният цар Борис–Михаил изпратил Климент в югозападната половина на своята обширна държава, в македонската област Кутмичевица, с главни градове Девол и Охрид. Там той работил с голяма ревност между новопокръстените българи като учител и свещеник.

Той опростил глаголицата и съставил буквите на тъй наречената славянска азбука „кирилица“, посветена на негови първоучител – свети Кирил. Само в западната половина на тогавашна България св. Климент имал около 3500 ученици, които приемали свещенически сан и постепенно измествали из България гръцкото духовенство и неразбираемия за простия народ гръцки език.

На събора в Преслав Климент бил избран за „пръв епископ на българския език“. Построил църкви и манастири. С молитвата си извършвал много чудеса. Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език, той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения.

Св. Климент умира на 27 юли 916 година.Мощите на Св. Климент се намират в църквата на манастира "Св. Пантелеймон" в Охрид, който бил основан от самия него.