Туберкулозата е най-разпространеното инфекциозно заболяване в света. По данни на СЗО 30% от населението на земята е инфектирано, като през 2016 г.-10,4 милиона души са се разболели от туберкулоза.

През последните години в България се наблюдава устойчива тенденция за намаляване на заболеваемостта от 39,1 на 100 000 население през 2006 г. до 21,3 на 100000 население през 2016 г. Намаляването на разпространението на заболяването е резултат от изпълнение на дейностите, заложени в Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България.

В България профилактиката, диагностиката и лечението са безплатни за всички които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Основа на профилактиката на туберкулозата е редовно провеждана противотуберкулозна имунизация и химиопрофилактика при необходимост.

За превенция на заболяването е необходимо и да живеем здравословно, а това означава да се храним правилно, да оптимизираме двигателната си активност, да не пушим и злоупотребяваме с алкохол.

Източник: srzi.bg