Особено внимание трябва да проявят постилите. Те трябва да се възстановяват обичайния си режим на хранене постепенно и да се пазят от консумация на големи количества животинска храна. Това съветва, изпълнителният член на Европейската академия на науките по хранене проф. Светослав Ханджиев. Той обясни, че няма универсална доза на порцията и пиенето и че това зависи от организма и здравословното състояние на човека. Все пак обаче е добре на празничния обяд или вечеря да консумираме около 150 – 200 грама месо. Не е препоръчително да преяждаме с пържоли и различни колбаси, особено, ако сме постили. Добре е в менюто си да включваме и млечни продукти – като това може да е снежанката, сиренето към шопската салата или пък да заложим на напитка като айряна. Той припомни, че киселото мляко е спомага за подобряването и баланса на чревните микроорганизми и това е една предпоставка за предпазване от атерослероза и сърдечно съдови заболявания.

Няма лошо в смесването на храните, но това трябва да се случва постепенно и да се храним бавно, съветва още проф. Ханджиев.

Колкото до напитките той призовава всеки човек на базата на здравословното си състояние да прецени дозата в чашката си – дали ракията да 20 грама, 50 грама или пък изобщо да не се пие. Също така смесването на различни видове концентрат не е препоръчително.

Прекаляването с животински продукти и алкохол води до обостряне на жлъчно каменна болест, на бъбречно каменна болест, появата на панкреатит, на високо кръвно и затруднява се работата на сърцето. Именно затова след празниците след празниците спешните кабинети се пълнят с пациенти в т.н. „следбанкетно състояние“, вследствие на преяждане и препиване, които натоварват организма. Също така се увеличават заболяванията на сърдечно съдовата система като инфаркти и инсулти, обясни още проф. Ханджиев.

Хората с високо кръвно пък трябва да внимават с консумацията на течности и сол. Засегнатите от жлъчни заболявания пък трябва да внимават с похапването на жълтък, майонеза и мазни храни.

Проф. Ханджиев препоръчва още по време на празниците да не стоим само на масата, но и да заложим на танците, които увеличават енергоразхода.

Той обясни още, постите два пъти седмично – през сряда и петък, които са установени от Православната църква са полезни за организма ни.