Св. мъченик Дасий живял през III век в крайдунавския град Доростол (днес Силистра). Жителите на града се готвили за празника на езическия бог Сатурн. Според обичая, тридесет дни преди празника те избирали красив юноша, обличали го в красиви дрехи и му оказвали царски почести, а в деня на празника го принасяли в жертва на бога.

Този път изборът паднал на св. Дасий. Като узнал това, той казал: "Ако ми е съдено да умра, по-добре да умра за Христа като християнин". Той открито изповядал пред съгражданите си своята вяра в Христос, изобличил ги за тяхното злочестие и заблуждения и обърнал много от тях в Христа. Поради това, по заповед на императорите Диоклециан (284-305) и Максимиан (284-305), той бил обезглавен след жестоки мъчения.

Св. Дасий е един от най-известните и почитани мъченици на Христовата вяра по българските земи през късната античност, а и във времето на Първото българско царство.

Св. Дасий произлизал от местните траки и служел като обикновен войник в римския ХІ Клавдиев легион, базиран в Дуросторум/Доростол (бълг. Дръстър, дн. Силистра). При съвместното управление на императорите Диоклетиан и Максимиан (т.е. в периода 284-305 г.), когато християните били подложени на масови гонения, св. Дазий отказал да участва в новогодишните езически празненства. Изправен на съд пред Басос, легатът на легиона, той с ярки думи изразил вярата си в Христа. След жестоки мъчения тракийският войник бил посечен на 20 ноември (петък) 302 г.

Преподобни Григорий Декаполит - подвизавал се в пост и молитва, правил много чудеса; пострадал по време на иконоборството при император Лъв Арменянин в 837 година.

Преподобни Прокъл, Архиепископ Цариградски бил ученик на св. Иоан Златоуст, голям защитник на Православието против ереста на Несторий. Починал в 447 година.

Св. Прокъл бил забележителен църковен проповедник. Красноречието му виждали значителността на св. Василий Велики, съединена с приятността на Златоуст; разнообразна, жива, ясна и при това кратка реч. Известни са и неговите послания, в това число към арменците, за вярата и за литургийното предание.