„Като пари това е с 217 лв. повече за една година за един работещ и с близо 400 лв. за тричленно семейство“, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му огромна част от работещите българи не успяват да получат необходимия доход. Над 1 800 000 души получават под заплатата за издръжка.

Според експертът от КНСБ Вили Иванова минималната работна заплата трябва да осигурява достоен стандарт на живот. "Необходимите средства трябва да бъдат покрити с минималната работна заплата. Минималната работна заплата спрямо издръжка е 46% за септември тази година, ако сравним с мината година се наблюдава намаление. Това означава, че минималната работна заплата не може да покрие заплатата за издръжка. Това показва, че следва обедняване на населението", обясни Иванова.

"Животът поскъпва и за това тримесечие, и на годиншна база. Вижда се ясно от цифрите", каза Димитров. И добави, че 76% от хората се притесняват как ще плащат сметките си за отопление през зимата. За 40% от българите най-големият проблем у нас са високите цени, инфлацията и ценовият шок.

Данните на КНСБ показват, че млякото и млечните продукти поскъпват с 11.7%, захарта и захарните изделия - с 4.5%, месото и месните продукти - с 2.5%, а яйцата - с 15.2%.

Задържане на цените на тримесечна база се наблюдава при хляба и зъренните храни, но на годишна осатва висок - 28.2%. Oт 1 юли нарастват цените за електроенергията за домакинствата с 3.4%, на топлоенергията - с 39% и на водата - с около 40%.