"През 2017 г. прокуратурите в региона са работили по 5616 преписки и 4260 досъдебни производства, внесли са в съда 825 акта и са предали на правосъдието 893 лица - с над 100 повече от 2016 г.", заяви окръжният прокурор Нина Борисова. След съдебните заседания, 859 души, погазили законите, са с влезли в сила присъди. От тях 185 са осъдени на различни срокове затвор ефективно, 132 са наказани с пробация, а 36 - с обществено порицание.

Прокурорите в Монтана отчетоха, че са работили по 11 дела за злоупотреби със средства от фондовете на Европейския съюз, като повечето от тях са за неправомерно получаване на субсидии от земеделски производители. Четири от делата вече са приключили, 2 акта са внесени в съда, а двама са осъдени.

Сред осъдените в област Монтана през миналата година са и 29 извършители на данъчни престъпления и шестима замесени в корупционни схеми.

"Липсата на достатъчно вещи лица в региона, а и в страната обаче, бави голяма част от делата, на места в Районните прокуратури не достигат и магистрати", сподели Борисова. На територията на Районна прокуратура - Лом, където битовата престъпност е голяма, работят само петима прокурори, вместо 8.