Съгласно нормативната уредба, електроразпределителното дружество има право да дотаксува енергия само за 3 месеца назад, независимо колко време е продължавала нерегламентираната консумация на ток. С решение на КЕВР от 1 юли цената за технологичен разход, по която се остойностяват фактурите на некоректните потребители след разкриване на злоупотребата, скочи тройно.

Откраднатата от фирми електроенергия е 4800 MWh.

Едно от мащабните престъпления, установено през юни тази година от екипите за борба с кражбите в ЕРМ Запад, е извършено от луксозен ресторант на бул. "Витоша" в София. Обектът е използвал нерегламентирано електрическа енергия чрез подземно скрита линия. Тримесечната фактура за щетата е на стойност 12 860 лв., но ако кражбата беше открита месец по-късно, тя щеше да бъде остойностена на 36 825 лв.

ЕРМ Запад прилага редица мерки за намаляване на загубите от незаконно потребление на електроенергия. Сред тях са охрана в селища с рискови потребители, монтаж на СОТ системи в табла на крадци на ток-рецидивисти, изнасяне на електромерни табла за цели селища или отделни мрежи.

Дружеството извършва непрекъснат мониторинг на технологичния разход и масирани проверки в зоните, където се забелязва увеличение на нивата. Освен това се извършва реконструкция на мрежи с цел ограничаване на възможностите некоректни потребители да се прикачват към тях.

Предприетите от ЕРМ Запад допълнителни мерки доведоха до намаляване на нарушенията в сравнение с първото полугодие на 2021 г., когато дотаксуваната енергия беше в размер на 13 635 MWh.