© Община Берковица

С химна на Берковица "Малини" по текст на Вазов, пред хижа "Ком" - нова, с настроение и песен, певческа група при Сдружение "Народен будител", изпратиха всички участници в похода.

За първи път на връх Ком, под звуците на химна честта да вземат участие в издигането на националния флаг на Република България, имаха спортистите на община Берковица, с чиито успехи всички ние се гордеем. За първи на върха беше извършен и тържествен водосвет за здраве, мир и благоденствие от отец Евгени и бе осветен 18-метровия трибагреник.

В празничната програма взеха участие Деница Любенова на 9 години, която изпълни с плам стихотворението "Аз съм българче" и Калинка Петрова - Уредник на Къща музей "Иван Вазов" с увлекателна беседа за живота и творчеството на Вазов.

Специална изненада към всички присъстващи бяха изпълненията на семейство Никълсън и тяхната дъщеря Руби. Те са от Шотландия, но от 2 години живеят в село Замфирово. Причината да изберат нашата страна, е красивата природа, гостоприемството, традициите и обичаите. Подарък към присъстващите бяха техните изпълнения на песента "Хубава си, моя горо" на шотландска гайда. Руби смая присъстващите с перфектен български език в изпълнение на народни песни. Гергана Антонова - Зам.-кмет на Община Берковица връчи и награди на най-малкият и най-опитният участник в похода.

Истински родолюбиво, вълнуващо и трогателно беше изпълнението на танцов състав "Малинарка" с ръководител Димитринка Иванова. Усещането да докосваш земята с нозете си на 2016 метра височина, бе не само неописуемо, но и създаде една неповторима емоция, която накара всеки един да пожелае да се върне, за да съпреживее магията отново.

Празникът завърши с голямо българско хоро, на което всички заедно, хванати за ръце доказаха, че трябва да бъдем единни, да се обичаме и уважаваме, да градим с разум и сърце бъдещето си, за да пребъде Берковица! За да пребъде България!