В България се срещат 18 вида змии, два от които имат отрова, опасна и за човека. Пепелянката е по-разпространения вид от двете отровни змии. Среща се на по-топли, припечни склонове в цялата страна до около 1450 м в планините. Има рогче на върха на муцуната, а тялото и достига до около 85 см.

Усойницата се среща главно в планините между 1000 и 2700 м. Обитава влажни планински ливади обрасли с храсти, по-рядко се среща в дерета и гори. Няма рогче на върха на муцуната, тялото достига до около 70 см.

Ухапванията от змии в България не са рядкост и всяка година няколко десетки хора стигат до лечение в болнично заведение. За последните 100 г. смъртните случаи са много малко и в повечето случаи се дължат на късно потърсена или неправилно оказана първа помощ. Децата и възрастните хора като правило понасят ухапванията по-тежко и усложненията при тях са по-вероятни.Най-честите симптоми след ухапване от усойница са: оток в района на ухапването, гадене, изпотяване, болки в корема, повръщане, студени и топли вълни и подуване на меки тъкани (устни, език, лице, клепачи).

Какво да правим при ухапване от змия? Контролирайте емоцията си и не преследвайте змията, за да я убиете. В много от случаите става дума за смок или водна змия. Не пипайте убити змии. Рефлексите за нападение и хапане може да се запазят дори в „мъртва” змия.

Обърнете внимание на окраската на гърба, има ли добре изразено рогче на муцуната или не, колко е дълга. Ако сте в състояние, направете снимка с фотоапарат или телефона си. Ако не можете, поне се постарайте да запишете часа на ухапването — това е важна информация за лекуващия лекар. Прегледайте ухапаното място и вижте как изглежда захапката на змията. Ако е с форма на подкова, очертана от малки зъбчета, най-вероятно е смок. Ако установите две видимо по-големи дупчици на разстояние 10-14 мм една от друга и мястото на ухапване започне да отича, почти е сигурно, че змията е отровна.

Изсмукване на кръв с устата не се препоръчва. Ако има кръвотечение, оставете кръвта да тече. До известна степен може да си помогнете, като изстисквате ухапаното място. В началните етапи се препоръчва студен компрес (например парцалче, потопено в планински поток). Слагането на превръзки или турникети не подобрява клиничното развитие на симптомите. Задължително отстранете всякакви гривни, часовници, украшения и бижута. Оставянето им може да доведе до усложнения с некроза и дори до ампутация на крайници.

Пиенето на течности в началните етапи е от ключово значение за намаляване на възможния токсикологичен ефект. Запазете спокойствие на духа и се концентрирайте как най-бързо да се придвижите към колата си или място за почивка. Движете се с бърз ход, без да тичате.

Критичният период за преживяване от ухапването, без прилагане на противозмийски серум, в общия случай е в първите 4-5 ч. Транспорт до болнично заведение се препоръчва във всички случаи на ясно изразена алергичност, признаци на общо отравяне, слаба имунна система, лошо общо здравословно състояние и нервна лабилност.

В общия случай, слагането на серум 18-24 ч. след ухапване дори и от отровна змия е излишно при здрав човек. В редки случаи е възможно забавено действие на отровата. Ето защо, при съмнения на лекуващия лекар, болният може да остане под наблюдение до 3-4 дни след ухапването.

Слагането на серум, особено при деца и възрастни хора, е уместно само, ако има сигурни признаци, че ухапването е от отровна змия. Широко практикуваното слагане на серум, за всеки случай, може да причини тежки странични алергични и имунни реакции.