Той бе признат за виновен в това, че на 08.03.2021 г. в гр. Бяла Слатина при управление на лек автомобил "Мерцедес Ц 220" е нарушил правилата за движение: чл.20, ал.2, изречение второ от ЗДвП - не е намалил скоростта си и не е спрял, когато е възникнала опасност за движението, и чл.116 от ЗДвП, като водач на МПС не е бил внимателен и предпазлив към пешеходците - блъснал с предната лява част на управлявания от него лек автомобил пешеходеца Б. П. и го прегазил със скорост от 56 км/ч, след около 200 метра е направил обратен завой и се е върнал към пострадалия Б. П. със скорост от 70 км/ч, прегазвайки го отново и е ударил с дясната част на автомобила Г. И. Така подсъдимият умишлено е причинил смъртта на Б. П., като му е нанесъл гръдна травма, довела до остра дихателна и сърдечно съдова недостатъчност, и е причинил умишлено комплексна средна телесна повреда с опасност за живота на Г. И. За това престъпление съдът наложи на И. П. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 години.

Окръжен съд – Враца призна подсъдимия за виновен и в това, че на същата дата, час и място е управлявал същия автомобил с концентрация на алкохол в кръвта 1.44 промила, установено по надлежния ред. За това престъпление той бе осъден на „лишаване от свобода“ за срок от две години.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК съдът определи на подсъдимия И. П. едно общо наказание – „лишаване от свобода“ за срок от 15 години, което да изтърпи при първоначален "строг режим“.

Съдът лиши И. П. от правото да управлява МПС завинаги.

Подсъдимият ще плати, направени разноски в досъдебното и в съдебното производство, и хонорара на адвоката на пострадалата Г. И., която бе конституирана, като частен обвинител по делото. По делото не бяха предявени граждански искове.

Мотивите към присъдата ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

Присъдата на Окръжен съд – Враца не е окончателна, а подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Апелативен съд – София.

След произнасянето на присъдата, със свое определение, съдът постанови, спрямо подсъдимия И. П. да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Заради високия размер на наложеното наказание „лишаване от свобода“, лишаването от правото да управлява МПС завинаги, както и това, че подсъдимият периодично работи в чужбина, съдът намери, че е налице реална опасност И. П. да се укрие с цел избягване на наказателната отговорност и взе спрямо него мярка за процесуална принуда „задържане под стража“. Подсъдимият бе задържан незабавно и приведен в Затвора - Враца. Това определение на Окръжен съд – Враца може да се обжалва и протестира в седемдневен срок пред Апелативен съд – София.