През периода са проверени 15 038 водачи на моторни превозни средства, установени са 232 нарушения. Oт тях 201 са за употреба на алкохол (1.33% от всички проверени водачи), а 46 - за шофиране под въздействие на наркотични или упойващи вещества (0.31%). За сравнение: при предишната операция, проведена между 6 и 12 юни тази година, от проверените 20 477 водачи 386 бяха засечени в нарушение. В 367 от случаите ставаше въпрос за водачи, употребили алкохол, а в 19 - за шофиране след употреба на наркотици и упойващи вещества.

Според данните, обобщени от Главна дирекция :Национална полиция", най-много са водачите, употребили алкохол на територията на ОДМВР - Благоевград - 20 и ОДМВР - Варна и София - по 17. Дирекциите с най-нисък брой шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол, са СДВР - 0, ОДМВР - Видин, Монтана и Смолян - по двама.

От общо 46-мата водачи, засечени да управляват под въздействието на наркотични и упойващи вещества, седем са установени на територията на ОДМВР - Велико Търново, СДВР - шестима, по петима в ОДМВР - Бургас и Ловеч, ОДМВР - Стара Загора - четирима, по трима в ОДМВР - Кюстендил, Пазарджик и Плевен, ОДМВР - Благоевград и Пловдив - двама, и по един в ОДМВР - Сливен и Смолян.

По време на проверките пътните полицаи са упражнили засилен контрол и за задължителната застраховка "Гражданска отговорност“, като на 395 водачи са съставени актове по Кодекса на застраховането.

Европейската организация TISPOL, на която "Пътна полиция“ е член, отчита, че управлението на МПС след употреба на алкохол, наркотици или други упойващи вещества е една от трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа, с голям брой жертви. Затова и една от целите, заложена в операцията, бе шофьорите да осъзнаят последствията, които биха причинили при подобни обстоятелства.