На срещата, служителите на музея запознаха учениците, както и посетили на музея с историческите събития, свързани с освобождението на Белоградчик на 24 февруари 1878 година.

След превземането на Плевен се сформира корпус начело с ген. Хараламб, от румънски части, който на 16 декември заменя сърбите обсадили Белоградчишката крепост. Отрядът има за цел да превземе Белоградчик и Видин.

През януари 1878г. са превзети селата Ружинци и Османие (дн. Димово). Важна роля за Освобождението изиграват военните действия на полковник Ангелеску и полковник Кантили. Първият превзема селата Бела и Калугер (дн. Гранитово) и изнася предните си постове и далекобойни оръдия на Мусин връх. По това време полковник Кантили настъпва по пътя Боровица - Извос и оформя от южната страна обсаден пръстен около града. Дори и след тези действия Сюлейман ефенди отказва да предаде Белоградчишката крепост доброволно.

На 24 февруари 1878г, Белоградчик е все още обграден, но двете страни излъчват представители, които да обсъдят предаването на града. Така на следващия ден (25 февруари), потокът от турски войски от Видинско и Белоградчишко, придружени от обоз се насочва на юг. В същият ден в Белоградчик са посрещнати тържествено руски и румънски войски.

Във Фейсбук страницата на Исторически музей Белоградчик е публикувана подробна информация за военните действия от края на 1877 и началото на 1878 година.