Тя отчете, че за първи път е оказана и подкрепа на лицата с увреждания при адаптиране на общите части в жилищата им. „Имаме сключени 37 договора в цялата страна за стълбищни подемници, рамки, вертикални подемници, асансьори“, заяви социалният министър. На четирима души пък била представена помощ за адаптиране на автомобила им на стойност до 8 000 лв. Тази година кампанията стартира на 12-и февруари и ще продължи до 12-ти май. В нея могат да се включат всички, които имат нужда от тази услуга. Сачева припомни, че в момента за обществено обсъждане пък е пусната програма, която ще подпомогне работодателите, които искат да наемат или да преустроят работното си място за хора с увреждания. „Всеки работодател, който иска да направи това, ще получи до 10 000 лв.“, уточни социалният министър. Тя допълни, че 1 500 лица пък работят в специализираните предприятия за и на хора с увреждания.

Социалният министър посочи още, че към момента общо 22 000 деца с увреждания учат. От тях 4 000 са на детска градина, а 18 000 в общообразователни институции. „След приемане на закона за предучилищно и училищно образование бе даден шанс на децата с увреждания да бъдат интегрирани в общообразователната система.“, заяви Сачева.

Министърът отбеляза, че сред приоритетите на плана са осигуряване на достъп до среда за живеене, транспорт и транспортни услуги, информация и комуникация, възможности за обучение през целия живот, условия за работа и заетост на хората с увреждане и подкрепа за живот в общността, достъп до спорт, отдих, туризъм. Във връзка с осигуряването на достъп до културна среда пък миналата седмица е открит кът за хората с увреждания в Националната библиотека.

Министерството на труда и социалната политика указва подкрепа за хората с увреждания за над 650 000 души и за почти 26 000 деца, обобщи Сачева. За финансирането на мерките, които са насочени към тях, тази година са отпуснати 550 млн. лв. „Посоката е да се продължават програмите, които са свързани с достъпна среда, инвестициите по отношение на възможностите за това хората с увреждания да намират работа и да се подкрепят работодателите.“, каза още социалният министър.