Всяка година месец септември разкрива пред нас есенното си платно от багри и цветове, за да напомни, че има една дата – 15, която от незапомнени времена се е превърнала негласно в един общонароден празник – първият учебен ден. Открай време българинът е държал челядта му да се образова, давал е мило и драго за просвещение, осъзнавайки силата на знанието. И до ден-днешен майките спазват традицията да плиснат вода пред детето си, което тръгва към училище, с благословията „НАСЛУКА!”.

Тази година 129 ученици влязоха класните стаи на ПГ „Алеко Константинов“ разпределени 9 паралелки, които овладяват професиите „Готвач“ в дуална форма на обучение и „Кетъринг“ .

За 29 осмокласници това бе първият училищен учебен ден в новото училище, а 16 дванайсетокласници, които са на финалната права, преди да поемат по пътя на професионалната си реализация.

Макар и в извънредна ситуация на пандемия, първият учебен ден започна с ритуала по издигането на националния флаг и тържествено посрещане на осмокласниците.

Своеобразно послание към новите гимназисти отправи зрелостникът Анатоли Литков: „Добре дошли във Вашето ново и вече нашето училище. От днес за вас започва едно невероятно приключение, наречено Професионална гимназия „Алеко Константинов“, град Мездра. Тук ще срещнете нови приятели, нови учители, нови предизвикателства, които ще бъдат вашите постоянни спътници по пътя в овладяване на професията, която избрахте. И повярвайте на мен, за когото това е предпоследният училищен звънец, идвайки тук, вие не сгрешихте. Тук ще учите, тук ще се забавлявате, тук ще овладеете тайните на кулинарното изкуство.“

А неговата съученичка Ивелина припомни с малко тъга, че лятото вече остана само спомен, и всички вече идва есента, с натежалата от плодове земя, с благодатните дъждове и с вятъра на новото, непознатото, предизвикателното, чийто знак е канещият глас на училищния звънец.

Специален поздрав към всички поднесоха прекрасните мажоретки, с художествен ръководител Христина Стоянова.

В своето празнично слово директорът на гимназията, инж. Христинка Минова, заяви:

"Вие, учениците на ПГ „Алеко Константинов”, сте нашата гордост, нашата радост, грижа и отговорност. Приемете предизвикателството да сте най-добрите и най-успешните, Учете се, забавлявайте се, бъдете себе си и не забравяйте, че зад успеха на един човек стои екипната работа на много хора. На добър час и нека всички успяваме заедно, здрави благословени!"

И по стара българска традиция, инж. Христинка Минова плисна менче с вода пред осмокласниците, та по вода да им върви.