Долна Кремена е село с утвърдени традиции в областта на културата, фолклора и просветата, а Читалището е естественият духовен център. През всичките 125 години, то развива богата културно-просветна дейност и е носител е на орден "Св.св.Кирил и Методий"- II степен

Следвайки завета на предците си, днес Читалището продължава да бъде духовното сърце на селото. Макар и с намаляващо население, Долна Кремена не спира да бъде будно и духовно селище, а естественото „огнище” разбира се е Читалището. И до днес то е притегателно място за малки и големи не само за раздумка, а и за съхраняване и предаване на отколешни традиции. Най-голямото богатство на Читалището са самодейците от Женската певческа група, Детската студия по художествено слово, както и библиотеката, която разполага с близо 9 500 тома и непрекъснато се обогатява.

По случай годишнината, иконом Данаил Цинцарски отслужи водосвет, а празничният ден продължи с тържествен концерт, в който взеха участие гласовитите певици от Женската вокална група и Илиян Драгановски от Детската студия по художествено слово към читалището. С бурни аплодисменти бяха посрещнати изпълненията на любимеца на местната публика народният певец Светлин Миланов.

Гост на празника на духа бе заместник-кметът на Мездра Нели Минева, която поздрави долнокременчени и пожела да пазят и предават безценното духовно наследство на деца и внуци.

По случай юбилея, културно-просветното средище получи поздравителни адреси от Регионален център "Читалища” - Враца, Община Мездра и Кметство Долна Кремена.