Рожба на едно романтично време, когато поетите живееха по кръчмите, четяха символистите и се прибираха, когато умрат звездите, поетичният талант на Дебелянов изригва като вулкан от несподелени чувства и ненамерен пристан за неспокойната му душа. Цялата му поезия е изпълнена със спотаена болка и остра носталгия към детските дни, към онова единствено и свято, в което сеща обич и закрила.

Нелеката съдба на самотник го превръща не само в най-нежния поет, но и във фаталист. Фатални са и неговите несбъднати любови. Любовта бяга от Димчо Дебелянов, а смъртта преследва не само един от най-големите поети на България, но и любимите му. Вероятно по тази причина в стихотворенията си той често изповядва мига на раздялата. Две от жените, които обича, умират, а самият той загива на 29 години на фронта. Елена Петрунова е застреляна от баща си, а Мария Василева е покосена от туберкулоза.

Известно е, че една от най-нежните, най-съкровените елегии изповеди Аз искам да те помня все така…“, е посветена на голямата любов на Дебелянов, именно на учителската Мария (Мара) Василева – Звънчето от Козлодуй:

Аз искам да те помня все така:
бездомна, безнадеждна и унила,
в ръка ми вплела пламнала ръка
и до сърце ми скръбен лик склонила.
….
Градът далече тръпне в мътен дим,
край нас, на хълма, тръпнат дървесата
и любовта ни сякаш по е свята,
защото трябва да се разделим…

През Балканската война Дебелянов служи като редник в Самоков. Следващата година е преместен в Школата за запасни офицери в Княжево, а две години по-късно е произведен в чин подпоручик. С избухването на Първата световна война заминава на Южния фронт като доброволец. Малко преди да тръгне за фронта, сякаш воден от съдбовна предопределеност, Димчо посещава Копривщица, за да зърне – както се оказва – за последен път бащината къща.

Няколко дни преди смъртта си поетът трябва да излезе в отпуск, но на негово място заминава друг. В последните часове преди фаталния изстрел, отнел живота му, Димчо не спира да твори – написва прочутите си военни творби Сиротна песен“ и „Един убит“:

Познавам своя път нерад,
богатствата ми са у мене,
че аз съм с горести богат
и с радости несподелени.

Ще си отида от света –
тъй както съм дошъл, бездомен,
спокоен като песента,
навяваща ненужен спомен.

Съдбата на тези две стихотворения е изключително интересна. Четири години след края на войната и смъртта на Дебелянов, съпругата на поручик Тома Томов, командир напоета, намира, скрити в маншета на шинела му , две малки изписани листчета със стихове. Едва тогава офицерът си спомня, че сутринта, преди битката на 2 октомври 1916 г., Димчо Дебелянов му дава две стихотворения. Заръката на поета е, ако загине в боя, командирът му, Тома Томов, да предаде листчетата на Димитър Подвързачов.

Сутринта на 2 октомври 1916 г., на левия бряг на река Струма, между Серес и Демир Хисар, като командир на 5-та рота, Димчо Дебелянов загива в сражение с англо-френски войскови части. За последните мигове на поета разказва в спомените си Тихомир Геров, свидетел на смъртта му:

Изведнъж, както стърчеше прав, той вдигна ръце, завъртя се, изпусна револвера и лопатката и се свлече на земята, като притискаше с ръка раната си. Опита се да разкопчае дрехата си, но не можа…“

На следващия ден тленните останки на поета са положени в гробището на демирхисарската черква „Благовещение“.