Този ден е празник за всички борци по света. Борбата е един от най -старите спортове в човешката история. Първите цивилизаци в света са практикували борба. Спортът е бил популярен през цялата писана история на света.

Началото на борбата може да бъде проследено от преди 15 000 години на пещерните рисунки във Франция. Ранните египетските и вавилонски релефи изобразяват борци в захвати, известни на днешния спорт. В древна Гърция, борбата заема видно място в легендите и литературата. Древните римляни са привлечени силно от гръцката борба и я практикуват, но отстраняват някои от правилата по това време.

През Средновековието борбата остава популярна и се радва на патронажа на много кралства като Франция, Япония и Англия.

Борбата обикаля света като културно наследство, от нея са се родили много национални стилове борба: „Аба“ борба, мазна борба (Karakucak) в Турция, сумо борба в Япония, Монголска борба, американска борба в САЩ, пехливанска в Иран и Индия, Backhold Wrestling в Европа, Kuras в Узбекистан, Cumberland Wrestling в Обединеното кралство, Gushteengiri в Таджикистан, Khuresh в Сибир, Lotta Campidanese в Италия и Франция, Schwingen в Швейцария, Penjang Gulat в Индонезия Шуай Jiao в Китай, Ssireum в Корея, Tigel в Етиопия, Berufsringen в Германия и още много други.