В Охрид ще бъде представена книгата „Климент Охридски и началото на българската литература”. В университета на Корча ще се проведе Международна кръгла маса „Свети Климент Охридски и неговото време”. Ще бъде презентирана изложба, посветена на Св. Климент.

Поклонения на паметни места свързани с делото на светеца ще се извършат в църквата „Свети Климент и Пантелеймон”, където се е намирала прочутата Климентова школа, о-в Ахил с гроба на великия български цар Самуил, Kостур – свързан с борбите на българите за църковна и национална независимост, Берския манастир „Свети Йоан Предтеча, пазещ една от най-големите православни светини - главата на Св. Климент.

Организатори на събитията са Македонският научен институт, Университета в Корча, Р. Албания, Български културен клуб – Скопие, Български македоно-одрински родолюбиви комитети, Българско сдружение на родовете от Македония, Дружество за българо-албанско приятелство.

Участие ще вземат и народният представител от НФСБ Петър Петров, посланикът на България в Тирана Димитър Арнаудов, представителен хор за църковно-славянски песнопения от София, учени, общественици.