Да благодариш е сила. Уж не е нещо сложно и голямо, но не оказва, че не всички хора са способни да изкажат тази малка дума, а и да изпитат благодарност в сърцето си.

Повечето благодарности, които изразяваме към някого, отправяме сякаш случайно, без да мислим за тяхното значение. Въпреки това, думите на благодарност имат магически свойства - с тяхна помощ хората доставят радост един на друг, изразяват тяхното внимание и разменят положителни емоции - нещо, без което животът ни би бил скучен и мрачен.

Скрит мотив в много туристически гидове и ръководства е, че на туристите често се посочва думата "благодаря", изречена дори с акцент, наблягащ на езика на приемащата страна, увеличава скоростта, качеството на услугата и помага за изграждането на спокойна и приятна почивка.

Известно е, че консерваторите не използват думата "благодаря", те я избягват в речта си, защото смятат, че тази дума е родена от фразата "спаси Бай". Бай - името на един от езическите богове.

Психолозите смятат, че думите на благодарност са вид „Словесни ласки”, които могат да стоплят душевно и успокояват хората.

Най-важното е, че думите на благодарност трябва да се казват от сърце!

Не е случайно, че има едно стари и мъдро поверие в народа - не казвай "Благодаря", когато си ядосан.