© БНР

Сред фаворитите за най-високия пост в общината е настоящият кмет д-р Цветан Ценков. Преди 4 години той спечели балотаж срещу ГЕРБ. Сега Местна коалиция СДС (НДСВ, НОВОТО ВРЕМЕ) издигна Ценков за втори кметски мандат.

ГЕРБ заложи на областния си координатор Александър Матеев - художник със собствен бизнес в сферата на архитектурата и вътрешния дизайн. Той за кратко бе депутат от ГЕРБ в 45-ото Народно събрание, участва и в листите за последните няколко предсрочни парламентарни избори.

Коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" застана зад кандидатурата на своя народен представител от Видин Любен Иванов. Юристът е от квотата на "Демократична България", бе общински съветник от листата на настоящия кмет, както и областен управител по време на правителството на Кирил Петков.

След като почти цялата група на БСП в Общинския съвет се отцепи. В знак на несъгласие с политиката на лидера на столетницата Корнелия Нинова, местни социалисти напуснаха столетницата и създадоха движението "Справедливост за Видин". То подписа споразумение за участие в предстоящите избори чрез Местна коалиция ЛЕВИЦАТА!. Кандидатът им за кмет и водач на листата за общински съветници е вече бившият областен и общински председател на БСП Димитър Велков.

След конференция на общинската структура, БСП за България пък издигна за кмет на Видин брокерът на недвижими имоти Иван Николов, който има дългогодишен опит като служител в Община Видин. Беше ръководител на кабинета на бившия кмет Герго Гергов.

Адвокат Стефан Стефанов ще бъде кандидатът на партия "Възраждане" за кмет на крайдунавския град. Стефанов се включи в местния политически живот като кандидат за народен представител от формацията на Мая Манолова "Изправи се БГ", а преди това бе част от партията на Татяна Дончева "Движение 21".

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" издигна за кмет на Видин областния си лидер Милен Милчев - бивш шампион по самбо, икономист със собствен бизнес в сферата на земеделието.

Бившият кмет на Видин в мандата 2015-2019 година от ГЕРБ Огнян Ценков пръв представи кандидатурата си за още един мандат. Сега обаче е издигнат от партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България", като кандидат на коалиция „ЗАЕДНО ЗА СИЛНА ОБЩИНА“.

Единствената дама в кампанията за кметския пост- е Красимира Елисеева от партия КОД.

ВМРО-БНД пък издигна бившия депутат Росен Живков, а ПП "Средна европейска класа" - Тошко Витанов, организатор на похода за мир.