Кметът на града Валери Ролански поздрави гражданите и гостите и откри официално есенните празнични дни с пожелания за здраве и благоденствие на всички. Той благодари на своите съграждани за доверието и изрази увереност, че всички заедно могат да направят още много за своя град.

Празника на града уважиха кметове от общината, а кметовете на Оряхово, Мизия, Борован и Хайредин изпратиха поздравителни адреси до кмета и гражданите на Роман.

След официалната част танцьорите от Представителния ансамбъл „Мездра“ изпълниха сцената с пъстрите си носии и игриви възгласи в ритъма на танца. Площадът и множеството притихнаха пред магията на неповторимите и непреходни звуци на фолклорната музика и грейналите лица на танцьорите. На сцената се редуваха различните ритми и пъстроцветните носии на момичетата и момчетата от ансамбъла. Всяко едно изпълнение предизвикваше аплодисментите на зрителите.

Празничната вечер продължи с изпълненията на популярната попфолк певица Рени - многократна призьорка от международния фолклорен фестивал "Пирин фолк Сандански". Рени поздрави романчени с празника , изказа своето възхищение към танцьорите от Ансамбъл Мездра и даде тон на безкрайния купон на открито. Еуфорията от появата ѝ бе толкова голяма, че за секунди до нея се появиха десетки деца, които станаха част от една импровизирана танцова формация. Тя изпълни популярните си песни „Като птица съм свободна“, „Влюбих се опасно“, „Плакала съм“, „Искам те“, „Горчиво и сладко“ и други.