Вчера вечерта танцьори от всички фолклорни ансамбли и клубове за народни танци в Монтана играха почти един час на музиката на "VIVO-Монтана". Заедно с играорците на хорото се хвана кметът Златко Живков. Сред публиката бе и внукът на композитора Пламен Илиев, който живее в Монтана.

Народното веселие започна и завърши с Дунавското хоро, което се радва на особена почит в града-домакин на Международните празници на духовите оркестри "Дико Илиев". Те започват със съвместно изпълнение на Дунавското хоро и марша "Сливенци при Драва" от всички участващи оркестри. До момента са го свирили музиканти от Албания, Холандия, Словения, Словакия, Полша, Украйна, Турция, Чехия, Русия и Сърбия.

Дунавското хоро е вдъхновило и много творчески експерименти. Маестро Иван Денов, чиято заслуга е оркестрацията на Дикоилиевите творби за голям оркестър, е автор на вариант на Дунавското хоро за орган.
Проф. Васил Гелев от Академията по изкуствата в Нови сад - Сърбия, е направил много интересен вариант за Хор кларинети на Дунавското хоро и др.