Тазгодишното издание на общинския форум ще премине под знака на 20-годишнината от учредяването на НСОРБ. Очаква се в него да се включат над 600 общински лидери от цялата страна - кметове, председатели на Общински съвети, съветници, секретари и експерти от общинските администрации.

По време на Годишната среща на местните власти ще бъдат дискутирани актуални проблеми и предизвикателства пред българските общини, като например предлагането на удобни и достъпни административни услуги за гражданите и бизнеса, ще бъдат обсъдени новите ангажименти на общините, свързани с прилагането на Закона за предучилищното и училищното образование, такса "Битови отпадъци 2017" и възможните решения за общините, въпроси с градското развитие и устройството на територията и др.

В рамките на тридневния форум ще се проведе изложението Общинско ЕКСПО’2016 за стоки и услуги за общините, което ежегодно осигурява пряка комуникация между общините, неправителствения сектор и бизнеса. Ще бъде подписано Споразумение на сътрудничество между Министерския съвет и НСОРБ и ще бъдат връчени юбилейни и ежегодни награди на Сдружението на общините, както и наградата на френското посолство в конкурса "Екообщина”.

През 2010 г. Община Мездра стана носител на годишната награда на НСОРБ за община реформатор в категорията средни общини (от 20 до 60 хил. ж.) за нейния траен принос в развитието на местното самоуправление, а през 2013 г. бе удостоена със сертификат за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление.