"Тази година е различна. Времената, в които сме изправени да живеем днес, са трудни - не дават повод за празници. Независимо от сложната обстановка всички лесовъди продължават да изпълняват своя дълг. Изказвам дълбока благодарност на всички Вас, които в момента сте на терен и изпълнявате отговорно своите дейности". Това казва инж. Мирослав Маринов, изпълнителен директор на ИАГ в обръщението си към лесовъдската колегия по случай Седмица на гората.

За периода от обявяване на извънредното положение до настоящия момент от служителите на Изпълнителна агенция по горите, държавните горски предприятия и регионалните дирекции по горите са извършени почти 10 000 проверки. Констатирани са 350 нарушения, за което са съставени 232 акта, информират от агенцията.

Голяма част от горските служители, освен че извършват ежедневните си задължения, активно се включват в помощ на други органи и институции. Екипите имат готовност и оказват помощ на възрастни хора и такива в затруднено положение на територията на цялата страна. Маринов благодари на колегите си, които заделяйки от личните си средства, се включват в дарителски благотворителни кампании в подкрепа на нуждаещи се.

Тази година всички прояви и събития, с които се отбелязва Седмицата на гората са отложени във връзка с обявеното извънредно положение. Като алтернатива на всички отменени събития ИАГ отправя предизвикателство към подрастващите да пишат, рисуват, творят за гората. Докато са у дома, децата могат да си спомнят свои преживявания, емоции, случки в гората или просто да използват въображението си, за да творят. Целта на инициативата е да се насърчават младите хора да споделят своите емоции чрез творчество, както и да постави акцент върху гората и възпитанието на подрастващите в любов и грижа към природата. Няма ограничения за възраст, както и за жанра на произведенията.


Източник: novini.bg