Еспресото е най-разпространеният начин за сваряване на кафе. Но макар да има едно име, в различните части на света ще го опитате по различен начин. В Италия например го пият къс и на крак. Първо вдишват аромата, а след това, без да сядат и да разводняват пиенето на кафе с дълги приказки, пресушават чашката и денят започва. Използват се около 8 г кафе, като в идеалния случай кафето е пресно смляно точно преди да бъде приготвено.

В САЩ пият повече шварц кафе. То е по-дълго от еспресото и се приготвя от по-едро смляно кафе. Едно от най-ароматните кафета се получава в кафеварка Хемекс. Тя е създадена през 1941 от химика Питър Шлумбом.

А знаете ли, че в безкофеиновото кафе всъщност има кофенин? Така обаче може да бъде наречено всяко кафе, в което се съдържа това вечество по-малко от 3%. За да се премахне кофеинът, зеленото кафе се кисне дълго време във вода. Друг вариант е да се отдели с помощта на активен въглен, който действа като филтър.

Според данните на националната ни статистика потреблението на кафе, средно на една лице, през 2001 година е било 0.9 кг, докато през 2016 година то е нараснало на 1.7 кг. Средната цена за килограм кафе през 2001 година е била 9.39 лв., а 15 години по-късно тя е 15.69 лв. Купеното количество кафе, средно на домакинство, през 2001 година е било 2.3 кг, а през 2016 г. българите купува с почти килограм повече – 3.9 кг. Основните партньори на България по отношение на вноса на сурово кафе са Гърция, Кипър и Виетнам. Що се отнася до печеното кафе, най-много внасяме от Италия, Панама и Германия.