Там ще бъде подменена дограма, ще се извърши ремонт на третия етаж, който в момента е необитаем, като се стигне и до първия етаж. С това капацитетът на Военната академия ще се повиши с възможност за обучение на още около 1000 студенти, посочи генерал-майор Груди Ангелов.

През 2017 г. на Военната академия с решение на Министерския съвет са отпуснати 7 млн. лева, предназначени за подобряване на инфраструктурата й.

В момента се работи и по проект за изграждане на общежитие, каквото до момента е липсвало. Ангелов се надява за следващата 2020-2021 учебна година Академията да се поздрави и с това. Предвижда се то да бъде в сградата на бившата лаборатория на Военната академия, която не се използва. За общежитието са отделени 2 млн. лева за възстановяване, надграждане, включва се и обзавеждането. Предвижда се то да може да поема около 300 души.

Има и други проекти, сред които и за изграждането на голяма фотоволтаична инсталация на покривите в комплекса, която да осигури автономно захранване на Военната академия.

В Деня на отворени врати днес по повод на годишнината, освен сградите на Академията, посетителите могат да наблюдават демонстрации на електромобили и бронирани автомобили. Подготвен е демонстративен полет с дронове. В една от сградите гостите ще могат да разгледат изложба на медали и нагръдни знаци и изложба на авиационни модели.

На пресконференцията генерал-майор Груди Ангелов поздрави присъстващите "в този храм на родолюбие, традиции и знание". Ангелов се върна във времето, когато Военното училище е преместено на мястото, където е сега Военната академия - през 1892 година. Продължаваме да пазим традициите, съхранили сме знанието, военната експертиза, и продължаваме да ги развиваме, посочи началникът, като изтъкна, че стремежът е учебните програми да отговарят на промените в средата за сигурност.

Военната академия е създадена през март 1912 година. Образователната институция е създадена да посрещне нуждите на армията ни от подготвени офицери на оперативно и стратегическо ниво, защото дотогава те са изпращани за тази подготовка в чужбина. Първият випуск не стартира заради избухването на Балканската война. Веднага след нея започва подготовката и първият клас е приет през 1915 г., но отново избухва война - Първата световна, и въпреки че занятията са започнали, всички офицери заминават на фронта. Въпреки Ньойския договор, през 1922 г. Военната академия отваря отново врати - под формата на висш офицерски курс, и от този ден до днес тези врати не са затваряни, припомни генерал-майор Груди Ангелов.

През 1946 г., след края на Втората световна война, Военната академия приема името на видния български революционер Георги Стойков Раковски.

През годините Военната академия са завършили двама държавни глави - цар Борис Трети и настоящият президент Румен Радев, началниците на Генералния щаб, началниците на отбраната, министри, различни ръководители и досега продължават да се обучават там, посочи генерал-майор Ангелов.

През 2001 г. с парламентарно решение Военната академия започва да обучава цивилни студенти. Към днешна дата Академията има акредитация по 15 магистърски и една бакалавърска програма, а също така по 11 докторски програми - всички в сферата на националната сигурност и отбраната, посочи генерал-майор Ангелов. От две години там се води магистърска програма за противодействие на радикализацията и тероризма, както и "Психология в сигурността и отбраната". В сътрудничество с Техническия университет в София от миналата година е започнала и програма за киберсигурност.

Тържественото честване на годишнината ще се състои утре на строевия плац на Военната академия, където ще бъдат поднесени венци на паметника на Георги Раковски и ще бъде открита плоча "10 години Астероид Раковски".


Източник: dnes.dir.bg