Състезанието включва три класа - Стандартен, Модифициран и Прототип, като ще има от стандартни джипове до супер прототипи.

Тазгодишният Национален траялен шампионат е в 6 кръга. Досега се проведоха три от тях - в Сливен, Лазарово и Лясковец. Останалите кръгове са 16-17 юли в Русе, на 27-28 август в Зверино и на 1-2 октомври в Разград.

"Зверино 4x4 Екстрийм” е състезание за високо проходими автомобили с две оси и маса до 3 тoна. Те трябва да отговарят на съответните технически изисквания за всеки един от трите класа.

Състезанието ще се проведе по отворено трасе, разделено на екстремни зони с препятствия. Право на участие имат всички, заплатили таксата за участие, с изключение на видимо употребилите алкохол.

За всяко място в класиранията в отделните кръгове на шампионата екипажите получават точки от 1 до 30. Въз основа на тях се определя и крайното класиране.

За участие в класирането от веригата екипажите трябва да участват в отделните състезания с един и същ пилот. Навигаторът може да е различен. Автомобилът също може да е различен, но не може да участва в състезанията от веригата с друг екипаж.

На всички състезания не се допуска един и същи член на екипаж или автомобил да минава по едно и също трасе два пъти.