Фолклорният празник тази година се проведе на 9 юни като предложи изключително богата и разнообразна програма за участниците. Да премерят сили и танцови умения, пернишкият град Трън събра любители на танцово-песенния фолклор от цялата страна - София, Пазарджик, Трън, Перник, Бургас и др., както и една танцова фолклорна формация от Македония.

Представянето и изпълненията на участниците бяха оценявани от жури в състав: Йордан Станимиров и Цветослава Цветкова - кмет на Община Трън.

Регламентът на фестивала включваше различни по характер и място изяви, които предизвикаха истински емоционален празник за участниците. Фестивалът беше открит със състезанието "Бодифолк загадки", в което четирима участници от всеки клуб, гост на фестивала, трябваше да посетят четири туристически обекта на територията на община Трън, където ги очакваха интересни изненади - Ждрелото на река Ерма, Музеят на киселото мляко, Параклисът "Св. Петка" и Музеят на Бусинската керамика.

Фолклорен танцов клуб "Луд гидия" се представи с песните "Цъфнало цвеке шарено" и "Лиляно моме" и с народните хора "Джангурица", "Сборенка" и "Чушмеджан".

След приключването на състезанието "Бодифолк загадки”, всички участници засадиха своето дърво с името на Клуба или Ансамбъла, който го е засадил. Пъстрото множество от носии, красота и багри се включи в Дефилето, предвождано от напет конник, за да обиколи центъра на гр.Трън и да се прелее в общо хоро.

Фолклорен танцов клуб "Луд гидия" изпълни северняшките хора "Арканул" и хореографска разработка "Северняшки ритми". Мездренските любители на народните танци заслужено спечелиха първото място за цялостното представяне - медал и грамота, както и парична награда от 200 лв., които бяха връчени на художествения ръководител на клуба Йоанна Аспарухова.

Следващото участие на "Луд гидия" ще бъде през месец август - в XII Международен конкурс на изкуствата "Радост на брега" в гр. Ахелой.