Премиерата на "Дядо Добри - светецът от Байлово" е и благотворителното събитие. На него авторът Борислав Радославов и вдъхновеният от дядо Добри Сунай Ремзи не само ще представят изданието, но и 20% от всяка закупена книга ще бъдат дарени за поставянето на паметник на дядо Добри пред Храм-паметника "Св. Александър Невски".

Модератор на културната проява е Александър Кръстев - създател на най-големия сайт за книги и четене у нас "Аз чета", а специални гости ще бъдат епископ Тихон - бивш предстоятел на Катедралния храм "Св. Александър Невски" по времето на най-активния период на събиране на милостиня на дядо Добри, Цвета Кирилова - председател на сдружение "Азбукари" и виртуозите от Квартет "Светоглас".

"Това е истинската история на дядо Добри, споделя в книгата Борислав Радославов. Защото неговият живот може да се проследи най-добре не с автобиографични данни, а с разказите за най-близките му хора. За срещите, случките и разговорите между тях. За историите, които оставят поука и време за размисъл. За живота и постъпките на човек, които неминуемо се променят след контакт с дядо Добри и поемат по праведен и честен път. За това, че покаянието и смирението могат да възвисят човек, а суетата и лицемерието да го принизят.

В следващите страници са събрани историите на най-близките хора, които в продължение на 30 години крепят и доизграждат светлия образ на светеца от Байлово, както завинаги столетникът ще остане в умовете и сърцата на хората. Цонка Панталеева е неговото второ „Аз“. Трийсет години не е говорила никъде и пред никого за тайната ѝ завера с дядо Добри. Тя спази неговите заръки пред никой нищо да не казва. Десетки хиляди минаваха всеки ден през ръцете ѝ, но тя не си опари ръцете да прибере за себе си нито една стотинка.

Това е смисълът да четеш тази книга. Да усетиш и ти духа на вярата, който повдига всеки, дръзнал да се противопостави на дявола в себе си.

И да го победи.”

Очакваме ви! Да покажем заедно желание, воля и най-вече любов. Към ближния и към Бога, апелират организаторите на събитието.

Труден и възвисен, но и противоречив и странен за мнозина. Отшелнически, но в същото време близо до хората. Грешен, но наричан светец от народа. Възхваляван, но и обругаван. Тачен от непознати, но неразбран от близки - това е дядо Добри, аскетът, посветил половината си живот в служба на Бог и на религията и дарил стотици хиляди за ремонт и изграждане на няколко български църкви и манастира.

Борислав Радославов е роден на 20 март 1987 г. Израства в живописното врачанско село Зверино. Като репортер в разследващото предаване "На чисто", излъчвано по Нова телевизия, печели отличието "Сърце и слово срещу наркотиците" (2008 г.) в памет на убитата разследваща журналистка от Ирландия Вероника Герин. А като редактор на първия български съдебен сериал с истински истории от българското правосъдие "Доказване на противното", също излъчван по Нова телевизия, печели специална награда в категория "Реформа в съдебната система" на медийния фестивал "Българската Европа" (2010 г.).

Автор е на книгата "Изповеди от килията. Най-страшните български убийци" (Издателство "Труд", 2017 г.). След кървавите истории е време за поглед към духовното, към вярата, към дядо Добри. Скок в моралните епохи, който разкрива дълго пазени тайни. Една неочаквана комбинация с много неразказани и драматични съдби. Истински истории с истинските имена.