Всички те са единодушни, че най-големият проблем е, че улиците в цялото село са потънали в калта.

„Направиха селото на гробище. Излизаме с ботуши, с дъждобрани, къщите целите са изпръскани с кал. Нямаше никакви знаци. Оня ден, в събота сложиха знаците в 12:15 ч, за да се застраховат. Преди това нямаше нито един знак” – разказва Малин Левашки.

Хората са сигурни, че има алтернатива да се спре този кален ад, тъй като има трасе над селото. Оттам обаче минават половината камиони, а другата половина минава през централната улица. Майките са притеснени за децата си, които сутрин пътуват за училище , а не могат да стигнат до спирката. Същата е превърната в огромна непроходима кална локва. Пешеходната пътека е невидима.

Друг притеснителен факт е, че камионите преминават с превишена скорост, което е още една опасност. Само за една сутрин са преминали 28 тежкотоварни автомобили и техника, а след това хората са престанали да ги броят.

Полицията временно бе отцепила района, но жителите на Ребърково са убедени, че фирмата е била предупредена за протеста и веднага са пренасочили движението.

Исканията на ребърковчени са към строителите. Те настояват да се вземат меркикамионите да се почистват и измиват след излизането им от обекта.

След отлагането на срока за завършване на участъка, хората са обезверени, но и категорични. Ако не се промени ситуацията, ще барикадират пътя и няма да допуснат нито една машина да премине.