Величка Величкова, която е експерт по околната среда заяви пред News.bg, че протестиращите настояват за оставката на директорката на РИОСВ-Монтана поради проведен конкурс в противоречие на Закона за администрацията. Конкурсът не е обявен по законово установения ред в регистъра към Министерския съвет и е проведен с определена цел на служебния министър на околната среда и водите.

"Единственото читаво нещо на стария министър на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро беше уволняването на тази дама, защото тя злоупотреби с отпадъци, които бяха струпани в Лом и които отпадъци са опасни и изоставени от фирмата. Тя е дала лиценз при условие, че те не са били подготвени за оползотворяване на тези отпадъци", коментира Величкова.

По думите ѝ директорката на РИОСВ Монтана е назначена от служебния министър на околната среда и водите за това, че каквото добро е направено, трябва да бъде опорочено. В противоречие на решението на Върховния съд тя отново започва да съживява концесията, но без нова оценка за въздействие на околната среда (ОВОС).

"МОСВ по времето на Бойко Борисов, по времето на Тройната коалиция, по времето на Орешарски и сега, когато бяха дадени концесии на ВМРО има най-много наказателни процедури и направиха погром. Изгониха компетентните хора, назначиха калинки, направиха страшен ужас там и единственото хубаво нещо, което направи Емил Димитров е да уволни тази дама", изтъкна Величкова.

Тя отбеляза, че сегашният министър на околната среда и водите Асен Личев назначил за директор на РИОСВ Монтана Славкова за това, защото имал вила около Берковица, където има концесия, която много му пречи на вилата и на защитената зона. Славкова пък му обещала да отмени концесията. Това нещо трудно може да стане по този некомпетентен и неграмотен начин. Асен Личев свърши и хубави работи, но стана такъв да си урежда лични дела, уточни Величкова.

Тя обясни, че Славкова ходила навсякъде със служебния си джип, плашила хората из селата, правила се на мутра и местната власт била ужасно продажна. "Искат да копаят пясък и чакъл върху защитени подземни водни тела, които са предназначени за питейно-битови нужди, като водата е с дълбочина под два метра. Представете си как може да стане това", каза още Величкова.

Нашият протест не е политически и е мотивиран от действия на местни публични институции, които преди избори демонстрират своята отдаденост на корпоративни интереси и елиминират обществения интерес на малките населени места с незначителен брой електорат. Нашата цел е защита на жизнената ни среда, каза още Величкова.

Източник: news.bg