По случай Деня на селото празнична програма на откритата сцена на площада пред православния храм "Рождество Богородично" изнесоха Средношколският танцов състав при НЧ "Просвета-1925" - Мездра с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов и Детската танцова група "Дъга" при НЧ "Подем-1926" - Дърманци с ръководител Венцислава Шопова.

Мездренските самодейци представиха народните танци "Гергьовден" и "По гроздобер", а талантливите деца на Дърманци - танцовата композиция "Нестинарки". Напълно заслужено, подрастващите актьори бяха възнаградени от публиката с бурни аплодисменти.

"Можем да се гордеем, че нашето китно село е част от величествената Стара планина, заяви в приветствието си към присъстващите кметът на Люти дол Станислав Ангелов. Какво ли не се е случвало в нея през вековете? Нашите прадеди са се установили тук още през 1640 г. На практика това означава, че ние сме се появили доста преди американците - техен проблем е как ще ни стигнат!

Какви ли не събития са белязали историческата съдба на Люти дол? Като се започне от обира на турската хазна през 1872 г., премине се през войните за национално освобождение и обединение, в които нашите прадеди са платили с живота си, за да ни има и днес, та се стигне до нашия съселянин Доно Иванов-Даскала, който навремето е учил на четмо и писмо поколения азбукарчета в цялата околия и основава повечето кооперации в Искърския край. Да не говорим за славата на лютидолските лозари, която доскоро се носеше далеч извън пределите на врачанска област…"

"Бъдете живи и здрави! И да нека Люти дол да пребъде и занапред!", каза в заключение Ангелов. Приветствие към лютидолци отправи и кметът на Мездра Генади Събков.

По-сетне всички седнаха на общата софра, където опитаха от вкусната петльова чорба, приготвена от майстора готвач Валентин Тонов-Валеца и от апетитната скара на MasterChef Стефан Ватов-Баката. А както подобава в такива случаи, вдигнаха и безчет наздравици с огнена лютидолска ракия и ладна бира.

Чак до икиндия на мегдана се извиха кръшни хора, на които се хвана мало и голямо.