Във връзка с това, д-р Съботинова сподели от личен и професионален опит какъв е процесът на ваксиниране, след като самата тя се е имунизирала само преди ден.

„Решението за ваксинирането е лично, но като педиатър твърде много уважавам ваксините. Все още много малко хора искат да се ваксинират, но и от страна на болницата не е дадена гласност, че може да се поставят ваксини“, заяви управителя на здравното заведение.

Ваксини вече се поставят на предварително събрана група, за да се използва цялото количество от флакона. В момента болницата разполага с 30 ваксини на AstraZeneca в резерв, отделно от вече предвидените по първите три фази.

„Ако някой иска да се запише не е необходимо да идва до болницата. Това, което трябва да направи е да се обади до здравното заведение и да предостави три имена и телефон за обратна връзка. Така ще може да се свържем с него и го осведомим кога да дойде и да се постави ваксината“, обясни д-р Съботинова.

Има организиран екип от лекар и сестра, които се грижат за поставянето на дозите. Личните лекари все още не са започнали процеса по имунизация.

Д-р Съботинова коментира и поставянето на ваксината за жени, които планират да забременеят. „Въпреки всичко, няма още наблюдения върху бременни жени, които са ваксинирани, но по препоръката на експертния съвет по „Акушерство и гинекология“, жените, които планират да имат дете, не трябва да се ваксинират поне 6 месеца преди да забременяване. Ако някой все пак има желание, няма да му бъде отказано“.

В COVID-отделението положението е спокойно. Настанени са по-малко от 10-тина пациенти. Има хора с пневмонии, но са с отрицателни тестове за коронавирус, заяви д-р Съботинова.

Последните месеци на 2020 г., заразените в общините Мездра и Роман са били много повече, а сега те са едва 3-4 на ден. Според нея, причината за завишената заболеваемост в областта идва от общините Враца и Бяла Слатина.

Телефон за връзка с МБАЛ-Мездра, на който може да се обадите, ако искате да се запишете за имунизация и да заявите определена ваксина: 0886 59 65 77.