Промяната е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и вероятно ще влезе в сила от август.

Нашата парламентарна група ще подкрепи този законопроект, но искам да кажа нещо по процедурата на внасяне. Много пъти вие търсите надпартиен консенсус, но можеше да потърсите хората от другите групи, за да се разпишем, защото става въпрос за лечението на българските деца. Това говори, че вие просто искате да се закичите на ревера и да кажете, че "Промяната" го е предложила, обърна се към вносителите депутатът Костадин Ангелов от ГЕРБ - СДС.

Искам да направя референция към едно мнение на закона за здравето, когато търсих ГЕРБ и ДПС, но вие така и не намерихте време. Но сте прави, че трябваше да ви потърсим сега, отговори му Александър Симидчиев от "Демократична България".

Наистина така трябва да се случва и приемаме това като наш пропуск. Единствено ще кажа, че ние като новосъздадена парламентарна група, ни бяха показани примери за парламентарно поведение и комуникация и ние явно сме последвали някои от тях, включи се и Антон Тонев от ПП.

Нашата група също ще подкрепи този законопроект. Но тези деца, като навършат 18 г., ще бъдат изправени пред същия проблем. Разбирам какво представлява синдрома на границите, но ако искаме да решим проблема, трябва да търсим решения, които да са малко по-комплексни и финансово обвързани, защото това предложение няма финансови разчети, каза Хасан Адемов от ДПС. Все пак депутатите бързо приеха законопроекта с пълно единодушие. Той получи 152 гласа "за" на първо четене и 173 - на второ. Предложението е на ПП, ДБ, БСП и ИТН.

Източник: actualno.com